miércoles, 14 de febrero de 2024

Pañando na cuerria

 Esta mañana presentóse escamplada y escucando'l solín. Tiempu afayadizu pa caleyar pel monte. Quedare va unos díes con Espi la Mariñana, el trasgu Manfurada y el so primu'l sumiciu Patriciu pa dir a una cuerria que la nuestra amiga tien nel castañéu pa pañar unes ambozaes. Asina que, cuando nos axuntémos, empobinemos p'allá a la xera.

-Munches fames quitaron les castañes nel so tiempu -dixi yo.

-Pues sí -contestóme Espi-. Notres dómines les castañes xugaben un papel bien importante na dieta de la xente y había toa una cultura alrodiu d'elles.

-Yo tovía m'alcuerdo del trepe que llevaven con elles en dalgunes cases onde viví -comentó Manfurada-. Teníen que rozar el castañéu, inxertar les castañales, demer, echar na cuerria, andar a la gueta...

-Y dempués -permedió Patriciu- comeles cocíes, amagostaes, en potaxe...

-Claro -intervini yo- y otra parte importante del asuntu yera la manera de conservales, porque nun se coyíen namás que pa consumir fresques. Asina que, nel mesmu monte, echábense a la cuerria, con oriciu y too, y tapábense con felechu pa qu'aguantaren pel iviernu. Tamién se poníen a mayucar, que yera otru sistema pa qu'aguantaren bien de tiempu.

-Anguaño tamién les meten nel conxelador de la nevera, pero yo esti sistema nun me cuaca gota. Cuando les saco pa comeles nun me saben igual que les mayucaes o les de la cuerria -puntualizó Espi.

-Una cosa que pasó coles castañes foi l'abandonu de los castañeos cuando entraron les patates, fabes y otros productos de les amériques -añadí yo-. Ñabos y castañes quedaron apostalgaos y, nel casu les castañes, hasta demonizaes. Dicíen que comeles yera como comer madera, refugábenles. Y los castañeos empicipiaron a quedar abandonaos.

-Pero mirái les vueltes que dan les coses -comentó Manfurada-, dende hai años diose un remanecer de la cultura gastronómica basada nes castañes y, arriendes de facer amagüestos, qu'eso nunca nun se perdió, recuperáronse los potaxes y yá se ve na hostelería ufiertalos con normalidá. 

-Claro que siguimos cola nuestra zuna d'abandonar lo nuestro. Porque, na temporada de les castañes, tenemos los nuestros supermercaos y comercios atarraqulitaos de les que nos traen de fuera, mientres que los nuestros castañeos siguen abandonaos, les castañes en suelu pa los xabalinos, y les cuerries esbarrumbando comíes pol morgazu -dixo Espi.

Y, mientres dábamos la parpayuela, díbamos pañando de la cuerria y enfonilando nes nuestres fardeles. Entós póngome yo:

Á, xente, toi pensando que, como entamemos col llabor bien ceo y tovía queda tiemu a embute, podíamos empobinar dempués pa la llende'l mio caborniu, saco yo unes de sidra y facemos un amagüestín, que ta la mañana pa escalecer con ello, mialma. Y tu Espi, yá tas tardando en echar una, ne, que si nun cantes a esto fálta-y daqué...

Entós la Mariñana, que nunca se fai de rogar cuando de cantar se trata, gargoliónos esta:

Yá nun puedo dir pa Sama,
que llevó la ponte'l ríu.
Hai una chalana nueva,
pásala, galán, comigo.
¡Ixuxú! ¡Echa un culetín, Xanín!

Tapémos entós otra vuelta col felechu los oricios qu'inda quedaben nel fondu la cuerria y enveredemos camín de la llende'l mio caborniu, mientres el picutorneru barrenaba ayuri, chiaba'l raitán, esnalaba allaribón el ferre, y el xuxuriar d'otros páxaros endolcaben la viesca colos sos sones prestosos acompañándonos...