viernes, 24 de marzo de 2023

Hombrinos turradinos

Cuando vinieron a visitame la vegada cabera'l Gaviotu y Pinín quedaron en tornar llueu. Y el playu prometióme que me diba trayer una paxuca d'hombrinos, que ye un pexe que siempre me fixo de naguar. Yo préstenme bien turradinos, d'esos que los garres pela cola, lléveslos pa la boca y cómeslos con espina y too. 

Pues güe aportaron ñavegando pel ríu nel madreñoxiru, porque esti artiluxu val tanto pa movese pel aire como pel agua.

-¡Mira, Xanu, equí ta la paxina con hombrinos que te prometí apocayá! -dixo'l Gaviotu.

-¡Gracies, ho!. Veníi, vamos caminando pa la llende'l caborniu pa charrar un pocoñín.

Empobinemos entós pa la mio morada y ellí punxímonos tranquilamente a echar una rocada.

-Yá entamó la temporada de la xarda -comenté yo.

-Pues sí -contestó'l Gaviotu-, yá lo fixo hai unos díes. Y, pa nun variar, la flota asturiana anda fadiada pol asuntu de los cupos, los precios y demás.
 
-Pues cuéntame, anda, a ver qué cóime pasó esta vez -dixi yo.
 
-Lo que pasa ye lo de siempre. A la hora de desquiñonar los cupos pa la xarda  la flota asturiana ye la más perxudicada, namás que-y toca un catorce por cientu. Y calculen tamién que los precios, qu'andaben ente un sesenta y un ochenta céntimos el kilu, van baxar tamién.
 
-Recóime con esto de los precios -intervino entós Pinín-. La diferencia ente lo que-yos paguen a los pescadores y lo que te cobren na pescadería ye bultable. Y nun pasa col pescao namás. Ehí tenemos la diferencia de precios ente lo que-yos paguen a los agricultores y ganaderos y lo que nos cobren a la hora de dir al mercáu. Pero esti tema paez eternu y enxamás-y ponen igua.

-Bono, cada vez que facemos conceyu esto paez un camberu de llaceries. ¿Nun hai nenguna ñoticia prestosa, ho? -entrugué entós yo.

-Pues sí que la hai, hom, -contestó'l Gaviotu-. Porque ello ye que van empicipiar colos trámites pa declarar la ñavegación tradicional con vela llatina pela ría del Eo como bien d'interés cultural. A ver si l'asuntu prospera y llega a bon puertu, ñunca meyor dicho.

-Sí que sedría prestoso que se llograre esi oxetivu -intervino Pinín- y, de pasu, a ver si-y dan dalguna categoría cultural al mio madreñoxiru, recóime, qu'artiluxu más orixinal y autóctonu nun se vio nenyutes -remató riéndose'l guah.e.

-Pues pequí, pela viesca Dayuri, yá ta faciendo galanes la primavera. Los páxaros anden añerando, los árboles biltando, hai díes prestosos pa caminar escaleciendo col solín como güe...-comenté entós yo cambiando d'espirica.

-Toles estaciones tienen el so aquello de guapura -dixo'l Gaviotu-. Eso sí, cuando vienen col tiempu propiu d'elles. Porque yá veis que con esta llaceria del cambiu climáticu suel ser corriente qu'anden toes tracamundiaes y hai vegaes que tal paez que nun sabes en qué  estación tas...A ver si esta primavera qu'estrenemos vien de verdá y ñon toa cambiada...

-A, hom, tengo una idea. Aprovechando que ta facienu un día prestosu, precisamente propiu de la primavera, escurro yo que podíamos dir a ñavegar un pocoñin pel ríu nel madreñoxiru y asina siguimos charrando. Y si tu, Xanu, saques unes de sidra, meyor tovía -propunxo entós Pinín.

Paeciónos estupenda la idea, pero antes de marchar póngome yo:

-Mirái, como tenemos vagar bastantina, voi tostar unos hombrinos, bien turradinos, pa llevalos de pinchu pa forrar colos culetinos de sidra, ¿acuéi?.

Y colos hombrinos y la sidra empobinemos pal madreñoxiru charrando tan guapamente pa siguir esfrutando d'esta mañana primaveral.