viernes, 20 de diciembre de 2013

El Fervinchu.

La cocina bien tizada. Enriba la chapa, pela nueche y antes d'achucase, la pota ferviendo agua pa facer fervinchu. Manzaniella, tila...

Una alcordanza de les más vieyes que teo de rapacín. Mio güela faciendo fervinchu. Y ye que l'aquello de los floritos pesllaba toa una sabencia tradicional. Porque antaño les tribes botániques del llugar beneficioses pa la salú conocíense, coyíense y usábense. Unes vegaes pa ferviatos. Otres vegaes tamién pa cuando andabes escalabráu, como la cirigüeña o'l peu llobu. Y con esi complementu tan tradicional pa curar gorruñeres como ye la miel.  

Tamién recuerdo tar dayures con xente que tovía conservaba, polo menos en parte, esa cultura ancestral y enseñame tal o cual planta o árbol afadizos pa los fervichos, los requemaos o les aplicaciones en mancadures. Nun ye un bagaxe perdíu dafechu na cultura de tresmisión oral, pero camín lleva dello.

Y ye que tamién, como tantes otres coses ermunes nuestres, too ello va sumiéndose pali que pali. Urbanites que somos, o non tan urbanites, pero colos vieyos conocimientos escaecíos abondo, esta cultura de saber reconocer les plantes y árboles melecinables del nuestru entornu natural yá esbarrumba y esmuzse de los nuestros vezos.


Bien ye cierto qu'actualmente tenemos otros medios p'averanos y afondar nella. Nun escaseen informaciones, mesmamente na rede d'internet, publicaciones, etc. onde podemos atopar datos de les plantes y floritos con propiedaes beneficioses pa la nuestra salú con santos ilustrativos, vidios, etc., incluyendo un sector dedicáu a la comercialización o el tratamientu con ellos onde podemos buscar conseyu pa solliviar los nuestros alifaces.

Claro que, como caún tien les sos caunaes y yo les míes, eso de dir caminando per ende al llau d'una persona que tovía conserva'l conocimientu de los usos de les plantes de la nuestra contorna y que te les vaya amosando y esplicando pa qué valen y cómo s'usen, sigue teniendo pa min -reconozo qu'escurque por cuestiones de señaldá más que nada- un aquello especial.

Y ye qu'hai vezos saludables y afayadizos que resulten bien prestosos de repitir tovía anguaño. Como, por exemplu, agora qu'entama a aprucir el tiempu fríu, facer pela nueche un bon fervinchín caliente, metese na cama, enropiellase bien y ¡uxa!.