viernes, 4 de abril de 2014

Morriendo de salú

Diben los caballos cargaos colos pelleyos de vinu a distribuilos pelos chigres.
 

Diben coles llecheres vendiendo lleche catao recién peles cases.
 

Diben coles carruches y baldes de sardines y pescao a vendelo pregonándolo a voces: ¡sardines fresquines!.
 

Diben al mercáu con aquellos quesos fresquinos que te vendín les paisanines endolcaos en fueyes de berza y tresnaos na casería, y que daba gloria tastialos...
 

Pero llegaron los grandes intereses y toa aquella xente estorbábalos. Sobraben. Yeren una estorbisa pal negociu. Había que los echar.
 

Entós los mandones prohibieron lo pelleyos de vinu, les llecheres vendiendo lleche catao recién, les sardineres pregonando'l pescao acarretao de la rula, y la venta de quesos fechos na casería.

Porque too ello representaba un gran peligru pa la nuestra salú.
 

Agora papamos salú a esgaya en forma de colorantes, conservantes, anilines... y toa una carrapotada de metralla química. Una salú mui moderna y mui beneficiosa... pa dalgunos. 

Entós anguaño morremos refalfiaos de "salú".  Pero, eso sí, mui llegalmente.