viernes, 19 de noviembre de 2010

Les orielles del Atlánticu.


Onde yo avezo a dir a la gueta hai una finca bien grandona zarrada con muria. Nella destaquen dos fayones pervieyes y bien conservaes. Les úniques qu'hai en tol monte. Tamién se ven los muruecos d'una casa vieya de piedra que, pali que pali, va esbarrumbando. Nesa casa contárenme que se casare un hermanu d'un bisagüelu mio con una moza que vivía ellí y emigraron p'América. Nun foi casu únicu. Per dambes rames de la mio familia cruzaron el fontán atlánticu bien de xente a facer les amériques.

Muncha xente asturiano emigró nel so día col envís de buscar un nuevu finxu'l cielu pa les sos vides. Embarcando nos nuestros puertos pa facer una travesía llarga y abegosa que los llevare a un llugar perlloñe onde intentar refacer la so vida y progresar. Dalgunos d'ellos consiguieron empicorotiase na fortuna y tornaron al so llugar de nacencia amosando la so bayura, los sos haigas... construyeron guapes residencies d'indianos y ayudaron tamién a ameyorar el so pueblu de nacencia. Pero otros, la mayoría, quedaron acullá nel continente americanu ensin poder tornar enxamás perdiéndose-yos el rastru colos años. Dellos tamién tastiaron l'agrín del fracasu y de la chancia. Yeren los "americanos del pote".

D'América aportaron tamién a nós dos productos qu'enraigonaron nes nuestres lloses, ayudando a matar la fame, y que llegaron a ser colos años auténtiques señes identitaries de la nuestra alimentación. El maíz y les fabes. El primeru entró pela primer vez na península al traviés del puertu de Tapia ya inda se conserva l'arca nel que vieno na Casona de los Cancio. Alimentó al ganáu, pero tamién a les persones coles sos farrapes, tortos y boroñes. De les segundes yá nos fala Xovellanos cuando nos cuenta que comiere nuna ocasión fabes con tocín, y col pasu los años fueron a convertise nel platu cimeru en reconocimientu de la nuestra gastronomía: la fabada.

La nuestra patria asturiana nun ye a entendese ensin les sos viesques, montañes y valles. Pero tampoco ensin la mariña y la mar. Y ye que la rosa de los vientos apuntó históricamente nel nuestru país en dos direcciones dambes atlántiques. Un aldu lleva a les orielles del norte al traviés del mar Cantábricu. Ellí atopamos les nueses xermandíes culturales europees, verdes y llentes. L'otru aldu apunta al oeste, onde milenta families de nuestro vieron colar parte de los sos fíos cuantayá. Pero nesti postrer casu, navegando pel mesmu océanu que rebautizáu en mar baña les nuestres costes. Porque pal oeste allúguense les otres orielles del Atlánticu.