sábado, 30 de agosto de 2008

8 Setiembre: Ser lo que fuimos. Ser lo que somos.


Avérase un nuevu 8 de Setiembre. El Día d'Asturies pa los que nun creen nella. El día real o míticu del nacimientu del Reinu de los Ástures, pa los que conservamos un migayín de conciencia histórica. De toles maneres, un día afayadizu pa reflesionar sobre nosotros como pueblu.

Reflesionar sobre lo que fuimos. Un pueblu qu'históricamente siempre s'opuso con enfotu a tou tipu d'invasión. Con brenga y puxu qu'iguó a lo llargo de los sieglos y les xeneraciones una llingua y una cultura de so y una conciencia territorial clara.

Tamién un pueblu qu'anguaño rescampla pol so calter desdexáu, de poca xixa, arrenegáu de les sos raíces y que nagua por cualquier cosa que venga de fuera. Onde un llariegu tien qu'emigrar si quier tener oportunidaes y un foriatu pue llegar a enriquecese vendiendo gafes de madera. Papanatismu puru y complexos a esgaya.

Y convién decatanos de que tamos nuna cruciada que tien dos caminos. D'un llau, dexanos arrastrar por esta inercia gafa y acabar siendo lo qu'otros quieren que seyamos. Una prolongación castellana hacia'l mar. D'otru llau, enfotanos en volver a ser lo que fuimos, que ye como dicir, en ser lo que realmente somos. Los llexítimos herederos del vieyu Reinu de los Ástures, el que cuenta la lleenda que nació nuna batalla nun llugar máxicu onde moraba la diosa Deva: cenciellamente, Asturianos.

viernes, 22 de agosto de 2008

Concursu de pesca del apabardexu


Coincidiendo col últimu fin de selmana d'Agostu va celebrase nel L.lagu'l Val.le de Somiéu'l primer concursu de pesca del apabardexu. Ye ésti un pexe mui característicu d'esti llagu y vien pescándose y consumiendose dende tiempos inmemoriales polos llugareños y tamién polos visitantes que nagüen pola bona cocina.

Los participantes nel concursu han de facelo usando pa pescar la manera tradicional d'atrapar a esti pexe. Pa ello dirán descalzos y en bañador o calzón curtiu pa somorguiase hasta penriba les rodielles na oriella'l llagu. Llevarán con ellos una paxa del tamañu d'un sartén que tenga asa. Como cebu tienen qu'emplegar namás que grillu d'agua engancháu al fondu de la cesta. Dempués somórguiase ésta nel agua y gárrese l'asa col deu moñín. L'arte del bon pescador ta en saber cuando pica un apabardexu poles vibraciones que tresmite al traviés del mangu la paxa al deu que la garra. Entós, tírase rápido p'arriba y cóbrase l'exemplar.

Toa aquella persona que quiera participar pue apuntase yá na barraca qu'hai allugada a la vera'l llagu y que pertenez a l'asociación recreativa "Uvaspinín" que ye la entamadora del concursu. L'horariu en que se va celebrar ye ente les doce de la nueche y les cinco de la madrugada.

A participar... ¡y suerte!

martes, 19 de agosto de 2008

Por unes madreñes


Acuantayá celebrábase un partíu de fútbol d'esos que llamen de categoríes inferiores nun pueblu. Nel equipu visitante había un xugador que se taba fartucando a reparatir cayaes dayuri. La xente acorviábalu y poníalu pingando, pero él siguía repartiendo lleña.

Ente'l públicu había un paisanu con boina, madreñes, un cayáu y un pitu d'aquellos de lliar na boca. Nun momentu dau, el xugador sangrín metió-y un barrenazu al balon pa contra'l públicu, con tanta puntería que foi acertar nes madreñes del paisanu cascándo-y una.

L'home que mira p'abaxo y ve la madreña francida, ensin pensalo dos veces salta al campu y arremangando la cachaba ponse a escorrer al xugador engrifáu y esgañitándose mentes-y gritaba:

"¡¡O me pagues les madreñes, o te mato!!"

Cuenten les cróniques d'aquel tiempu, que la bona forma física del xugador llibrárelu d'una muerta segura.

lunes, 11 de agosto de 2008

Marqués del Pelleyu


Hai años una parexa decidió dir cenar a un restaurante de munchu ringorrango de Xixón. Llamaron y acutaron mesa. Vistiéronse colos paxellos más elegantes que teníen y empobinaron p'allá.

Cuando taben yá sentaos a la mesa vieno a atendelos un camareru que pola manera de falar paecía foriatu. A la hora d'escoyer el vinu, por aquello d'axeitar un ambiente distendíu, dixéron-y en broma que diben tomar un Marqués del Pelleyu. Pa la so sorpresa, el camareru nun gorgutó, dio la vuelta y marchó.

Pasaba'l tiempu y perellí nun apaecía naide. Empecipiaron entós a esmolecese pensando que quiciabes se pasaren de graciosos y que-y sentare mal al que los atendiere l'aquello del vinu. Taben con esto enguedeyaos cuando ven apaecer otra vuelta al camareru, colloráu y afanosu que dirixéndose a ellos va y diz-yos:

"Disculpen los señores, pero en nuestra bodega no hemos encontrado el vino que desean. Si son tan amables, escojan algún otro de los que les ofrecemos en la carta".

Afortunadamente, too quedó namás que nel asuntu del vinu. Porque si se-yos llega a ocurrir pidir pa cenar cordobeyu al fornu, gamusinos a la plancha o ñuños n'almíbare, el probe home chifla seguro...

sábado, 9 de agosto de 2008

Castiellos na playa


Si construyes un castiellu na playa va durate xusto lo que tarde en subir la marea. Pues volver a baxar a la playa a refacelu un día tres d'otru, un mes tres d'otru, un añu tres d'otru. Al final, la marea siempre va acabar esbarrumbándolu.

Si escueyes un bon cuetu y llevantes ellí un castiellu bien cimentáu y en piedra, coles sos saeteres y almenes y un bon fuesu arrodiándolu la marea nun lu va algamar. Nin siquiera la nieve o el xarazu que manda'l nuberu van ser quien pa esfarrapalu. Tendrás entós un sitiu afayadizu pa defendevos tu y los que te sucedan por bien d'años.

Conozo xente enfotao en competir faciendo castiellos na playa. Tolos díes cuelen pa casa pensando que'l de so ye'l meyor. Al día siguiente comprueben que la marea nun dexó nada. Impasibles, baxen a la playa a siguir compitiendo llevantando nuevos castiellos y mirando con zuna a los de los demás. Hasta qu'un día la marea los lleve a toos xunto colos sos castiellos.